Masáže a relaxace Brno - Eva Slavíková


Vaření podle 5 elementů

Princip výživy dle tradiční čínské medicíny spočívá v zachování zdraví, nebo vyrovnání nevyvážeností (nemocí), které nás trápí. Můžou být vyvolané tělesnými dispozicemi, nesprávnou stravou, klimatickými vnějšími vlivy, nebo ročním obdobím.

Výživa má sloužit k prevenci, léčení, a harmonizaci. Předpokladem je používání kvalitních a přirozených základních potravin.

V čínské medicíně není místo pro mikrovlnou troubu. Jídla připravená či ohřívaná v mikrovlnné troubě jsou denaturovaná a bez energie.

1. Jin, jang a čchi

  • Jin, jang a čchi
  • Jin = substance, šťávy, krev a chlad
  • Jang = vypařování, spalování, teplo
  • Čchi = jin a jang dohromady "pohybová energie"
  • Nadbytek jin = přemíra chladu a vlhkosti
  • Nadbytek jangu = přemíra horka
  • Nedostatek jin = tělu se nedostává vlhkosti a krve (chudokrevnost)
  • Nedostatek jang = nedostatečná funkce všech orgánů následkem chladu

Podle tělesných dispozic existují typy jin a jang, proto je velmi důležité a nezbytné zjistit svůj konstituční typ, abychom mohli zvolit nejlepší potraviny.

Typ jang = horký typ

Znaky: zvučný hlas, červený obličej, červený jazyk, husté obočí, pevné vazivo, vznětlivost – výbušnost, masité uši, malé oči, sklon k vysokému krevnímu tlaku, k srdečnímu infarktu, zánětlivému onemocnění, krvácení z dásní, tmavá moč, suchá stolice, hemeroidy, nesnášenlivost vůči horku

Typ jin = chladný typ

Znaky: oslabený vzhled, velmi bledý obličej, jemná stavba kostí, měkké vazivo, tenké a úzké obočí, tenké oči, tichý hlas, odpor vůči chladu, přemýšlivost, zasněnost, špatné trávení, nadýmaní, příliš časté močení, jazyk bývá bledý

Metoda vaření jin a jang

Jídlům je možné dodat jang, když je grilujeme, fritujeme, pečeme, smažíme. Dodat jin jim můžeme formou vaření, dušením, blanšírováním, v páře, ve vodní lázni.

Potraviny jang: salámy, tvrdý sýr, ořechy, vejce, maso – jehněčí, kuřecí, skopové, čili, pepř, tabasko, alkohol – whisky,koňak, vodka, svařené víno fenykl, skořice, káva

Potraviny jin: všechny druhy zeleniny, listové saláty, okurky, rajče, ovoce – citrusy, kaki, banány, mango, řasy, mungo, jogurt, nápoje - plzeňské pivo, černý a zelený, mátový čaj, minerální voda

Vhodné metody vaření pro vaření

  • Typ jang by měl jíst spíše osvěžující a chladné potraviny a používat metody vaření jin. Jíst hodně syrové potraviny, vhodné je vegetariánství. Vysloveně zakázaný je muškát, hřebíček, chilli, česnek, jehněčí maso a pálenky

  • Typ jin by měl jíst zahřívající potraviny a metody přípravy jang, kořeněné pokrmy, maso. Zakázané potraviny jsou čekanka, jogurt, obilninová káva, mátový čaj a jížní ovoce

2. Pět elementů

Dřevo (chuť kyselá): tato energie je do pohybu uváděná játry

Oheň (chuť hořká): odpovídá orgánu srdce (krevní oběh) a obsahuje spirituální aspekty

Země (chuť sladká): přiřazuje se ke středu těla, žaludek, slezina, slinivka břišní, prostřednictvím jídla a pití vzniká energie

Kov (chuť ostrá): plíce se starají o rozvádění a pohyb šťáv v těle

Voda (chuť slaná): ledviny a močový měchýř vážou, chrání a kontrolují substanci

3. Chuťové, termické a energetické působení potravin

Podle termického zařazení se potraviny dělí na:

  • Chladné – podporují pokles jang (horko)

  • Osvěžujíci –podporují tvorbu krve a šťáv

  • Neutrální – podporují čchi = energie

  • Teplé – působení proti nedostatku jang (chlad)

  • Horké – chrání před prázdnotou jang (chlad), zvlášť v zimě

4. Roční období

Čínská medicína rozeznává 5 ročních období.

  • Jaro – dřevo: 14.2. – 26.4.
  • Léto – oheň: 17.5 – 28.7.
  • Období sklizně – země: 29.7. – 17.8, 30.10 – 15.11., 18.1. – 13.2., 27.4. – 16.5.
  • Podzim – kov: 18.8. – 29.10.
  • Zima – voda: 16.11. – 27.1.

Roční období v tomto systému začínají už 36 dní před naším dělením. Na základě toho bychom se měli stravovat také v souladu s klimatickými poměry ročních období.

Několik rad, kterými byste se bezpodmínečně měli řídit.

Kombinace potravin, které jsou toxické:

  • Sýr a ryba – zapečená
  • Smetana a ryba
  • Ryba, jako hlavní chod a potom sladký dezert
  • Káva s mlékem, šlehačkou – způsobuje vlhkost v játrech a žlučníku = horkost
  • Sladké mléčné výrobky a citrusové plody nebo ovocné čaje
  • Citrusové plody nebo ovocné čaje a vejce – anglická snídaně
  • Koláč a pšeničné pivo
  • Musli a ovocný čaj

Důsledkem jejich používání jsou blokády – stagnace – vlhkost. Vlhkost je vysvětlení přibývání na váze.

  1. Dobře žvýkejte, zvláště obilniny, trávení obilnin začíná v ústech. Dlouhým žvýkáním se ve slinách vytvářejí enzymy, které mění obilniny na zásadité.
  2. Nejlepší kvalita vybraných potravin a čerstvost
  3. Jídlo by mělo začínat něčím teplým. Studená kamna nemohou spalovat, vede to ke stagnaci v žaludku a jídlo v něm zůstává dlouho ležet, důsledkem je pomalé trávení. Jídlo by se také nemělo zakončovat ničím studeným. Vzniká pak vlhkost - kašovitá stolice – pocit plnosti – stagnace – únava – nadýmání. Nepijte k jídlu nic studeného.
  4. Velmi důležitým faktorem jsou emoce. Vyhýbejte se nenávisti, závisti, zklamání, stresu.
  5. Vařte rádi a zdravě.

Zpět na předchozí stránku

Nabízené služby

Kontakty

Eva Slavíková
Štefánikova 119/50
612 00 Brno - Královo Pole

Objednejte se na:
+420 608 514 020
info@masaze-relaxuj.cz

Otevírací doba:
Pondělí až pátek
od 8:00 do 19:00

Návštěvu je třeba domluvit předem.

Hlavní menu: